NEW AGE (Noua Eră ), INCLUSIVISM-UNIVERSALISM și megapastorul american RICK WARREN

În bisericile noastre evanghelice, din păcate, oamenii nu sunt învățați să-și cultive și apoi să  practice discernământul spiritual (biblic),  în acord cu învățătura sănătoasă a Sfintei Scripturi.

Scriptura ne învață în 1 Cor. 4:6  „ SĂ NU TRECEM PESTE CE ESTE SCRIS ”. Tot Scriptura ne avertizează în Isaia 5:20 că „ E VAI DE CEI CARE NUMESC RĂUL BINE ȘI BINELE RĂU, CARE SPUN CĂ ÎNTUNERICUL ESTE LUMINĂ  ȘI LUMINA ÎNTUNERIC, CARE DAU AMĂRĂCIUNEA ÎN LOC DE DULCEAȚĂ  ȘI  DULCEAȚA ÎN LOC DE AMĂRĂCIUNE ”.

O caracteristică esențială, fundamentală, a creștinismului biblic este învățătura (doctrina)  privitoare la UNICA cale de  MÂNTUIRE a omului, accesibilă doar și numai prin credința autentică în ISUS CRISTOS, ca fiind UNICUL Mântuitor, Fiul Lui Dumnezeu întrupat în chip de rob (om) ca să facă ispășire pentru păcatul nostru pe crucea de pe dealul Golgota, exact  așa cum prezintă Biblia .

Aceasta învățătura a Scripturii privitoare la UNICA cale prin care se obține mântuirea este o doctrină EXCLUSIVISTĂ.  Adică ea exclude ORICE altă cale de mântuire! Isus a spus „EU SUNT CALEA ADEVĂRUL ȘI VIAȚA, NIMENI NU VINE LA TATĂL DECÂT PRIN MINE ” (Ioan 14:6). Dar bineînțeles că omului i se pot părea bune și alte căi, dar în final se va vedea că duc la moarte (Prov 14 : 12).

O serie de versete ale Noului Testament  afirmă această învățătură biblică, care deci e exclusivistă, în ceea ce privește unica cale de mântuire a omului (Fapte 4:12, Ioan 10 : 1, 7, 9, Ioan 3 : 36, Ioan 17:3, Rom. 10 : 9, etc.). Practic toată esența doctrinelor N.T. gravitează în jurul ei !

ACEASTĂ ÎNVĂȚĂTURĂ SCRIPTURALĂ FUNDAMENTALĂ,  ESTE ATACATĂ, CHIAR  ÎN ESENȚA EI, DE CĂTRE DOCTRINELE DE BAZĂ ALE COLOSULUI OCULT NEW AGE (NOUA ERĂ), CARE SE VREA SĂ FIE „NOUA SPIRITUALITATE”  MONDIALĂ A PLANETEI .

Opuse învățăturii Scripturii (creștinismului biblic) sunt învățăturile (doctrinele) spirituale, teologice, ce provin, adică își au originea, în Hinduism. Acestea sunt UNIVERSALISMUL, INTERSPIRITUALITATEA și chiar și INCLUSIVISMUL .  Deși pare mai puțin periculos, Inclusivismul, este doar  ”calul troian”, sau vectorul, prin care erezia universalismului, interspiritualității și ecumenismului radical reușesc să găsească o  breșă în zid, sau o poartă deschisă, prin care să se infiltreze în bisericile creștine biblice.

Pe scurt, UNIVERSALISMUL  afirmă că toți oamenii credincioși, indiferent de religie, venerează de fapt același „dumnezeu”, dar sub diferite nume și prin practici diferite. Deci, pe cale de consecință, UNIVERSALISMUL, afirmă că  „mântuirea” va fi obținută de oamenii din toate religiile sau chiar fără să aibe vreo religie.

Doctrina INCLUSIVISMULUI este mai parșivă, mai înșelătoare, și face de aceea mult mai multe victime între creștinii analfabeți biblic (care nu cunosc bine ce afirmă și învăță Biblia), dar chiar și între unii mari teologi, care nu pricep învățătura simplă a Scripturii, exact ca și teologii saduchei din timpul Lui Isus (Mat. 22:29), sau mai ales între teologii care au în mod intenționat o cu totul altă agendă decât ceea ce afirmă și învață Biblia.

INCLUSIVISMUL afirmă că din moment ce Dumnezeu îi primește la El în rai pe copilașii morți datorită avortorilor, sau datorită diferitelor altor tragedii, fără ca aceștia să audă Evanghelia și să aibe deci posibilitatea sa-L primească prin credință pe Isus ca Domn și Mântuitor, sau din moment ce Dumnezeu i-a primit în sânul lui Avram pe evreii credincioși Lui, morți în perioada Vechiului Testament fără ca aceștia să creadă în jertfa Lui Isus Cristos, care nu era încă săvârșită, atunci cu siguranță, ca un Dumnezeu drept ce este, El nu îi va trimite în iad nici pe păgânii care nu au auzit Evanghelia niciodată, sau au auzit-o prea puțin ca să poată să creadă în Isus. Dacă acești păgâni, fac fapte bune în viața lor, ei vor fi mântuiți prin faptele lor, conform cu ’’lumina”  pe care o aveau în credința lor păgână, afirmă doctrina INCLUSIVISMULUI. Pentru o foarte scurtă prezentare biblică, direct pe versetele care tratează fondul acestei chestiuni, versete care demontează presupozițiile false ale INCLUSIVISMULUI, vă rog accesați următorul link și citiți atent comentariul al doilea: https://www.youtube.com/watch?v=rGXq7y6b9hc

Acum înțelegeți de ce afirmam mai sus că INCLUSIVISMUL este “calul troian”  al UNIVERSALISMULUI ???

Mișcarea mondială ocultă New Age (Noua Eră), care este deghizată și prezentată azi sub diferite nume, este principala platformă a UNIVERSALISMULUI. Ea a penetrat în ultimele cinci decenii societatea occidentală, și a pătruns adânc cu învățăturile ei chiar și în majoritatea bisericilor creștine, seminarii teologice, etc., în special în occident, dar nu numai.

New Age este cu mult mai mult decât o complexă megaorganizație cu zeci și zeci de denumiri și filiale ce și-a întins tentaculele la nivel mondial prin filosofiile și doctrinele ei. New Age este mai mult decat atât, este un nou set de valori spirituale de tip sincretistic (amestec), un fel de bufet suedez multi-spiritual. Este un amestec de practici și credințe religioase de proveniență, în special din religiile Estului (Hinduism – Budism – Shamanism), care e îmbrățisat azi masiv, dar letal, de către societatea occidentală postmodernă și cel mai tragic, chiar și de multe biserici creștine.

New Age  pune accentul spiritual principal pe misticism, pe experiențe mistice cu „divinitatea” / „energia divină”, susținând că la nivel mistic toate religiile sunt la fel și venerează în esență  aceeașidivinitate”.  Acest set de valori spirituale nebiblice, din păcate, a penetrat azi și o mare parte a bisericii creștine, deoarece a fost livrat bine camuflat, în limbaj comun evanghelic / creștin. New Age sau Noua Spiritualitate, cum i se mai zice, e de fapt o Nouă Religie contemporană (sincretistică, ECUMENICĂ ), fără preoți, ori pastori și fără biserici, moschei sau temple, dar cu milioane de adepți la nivel mondial, din toate religiile planetei.  Această nouă formă de religie, cu un puternic caracter de umanism cosmic, este foarte accesibilă și atrăgătoare, atât pentru occidentalul secular dar și pentru creștinul postmodern care se vrea, cică,  „liber de religiozitate , de dogme și doctrine” și care vrea  „să-L experimenteze liber pe Dumnezeu , prin orice metode care dau rezulatate”.…dar cu importanta și esențiala precizare, că acest tip de neo-“creștin” postmodern vrea toate aceste lucruri enumerate mai sus, dar fără să fie nevoie de trăirea unei vieți de pocăință autentică în conformitate cu ceea ce învață Scriptura.

Așa s-a ajuns în unele biserici emergente occidentale, sau în unele din conferințele pentru pastori din occident, să se facă ședinte spirituale de  „YOGA CRE(Ș)TINĂ”. Sau, să se confunde în unele din bisericile penticostal-carismatice, dezlăntuirea în masă a duhurilor demonice, provocate de transele lor mistice oculte,  care sunt denumite în Hinduism „trezirea energiei Kundalini„, cu manifestarile carismatice ale Duhului Sfant. Da, stiu că expresia „Yoga Cre(ș)tină” este un oximoron, dar susținătorii curentului postmodern, denumit generic Biserica Emergentă (emergent/emerging church) sunt convinși ca nu e așa, ei cred cu tărie că practicile spirituale oculte ale religiilor păgâne ale Asiei pot găsi teren comun chiar  în inima Creștinismul contemporan!

Această aparent nouă religie sincretistică (New Age) are însă ca și caracteristică centrală  promovarea  unui  alt cristos,  unui  „Cristos”  UNIVERSAL,  spun adepții ei,  accesibil și compatibil cu toate religiile, fie  Islam, Hinduism, Budism , Taoism, Creștinism. Iudaism, etc.

O altă doctrină luciferică, specifică New Age, este credința lor profund păgână că “dumnezeu” este prezent în TOȚI si în TOATE.  Practic ei cred și promovează că toți oamenii sunt „divini”  în esența lor interioară,  dar majoritatea sunt prea ignoranți să-și dea seama de propria divinitate.

NEW AGE-ul practic împachetează în limbaj secular modern, sau postmodern, sau chiar creștin evanghelic (în Carismatism), doctrine ce provin în special din Hinduism, Budism, Shamanism, Misticism Romano-Catolic , Gnosticism, etc., iar apoi le livreaza maselor dornice de o nouă spiritualitate,  o spiritualitate,  spun ei, care e ”liberă” , “proaspată”, departe de „rigorile și cerințele fundamentaliste, tradiționale, conservatoare” ale Bibliei .

Amănunte despre pericolul New Age,  infiltrarea lui masivă în Creștinismul contemporan occidental, veți găsi în limba romană în cartea intitulată “NEW AGE” a teologului și apologetului german Lothar Gassmann, sau în cartea “Seducerea Creștinătății a apologetilor americani Dave Hunt și T.A MacMahon, dar și pe acest blog românesc:  http://vegheaza.com/.

Un articol în limbă română, scurt, dar bine strucurat, strict despre New Age, îl găsiți aici:          http://www.rcrwebsite.com/newage1.htm .

Având în vedere cele afirmate mai sus, aș  vrea să  priviți cu mare atenție și să analizați biblic doar câteva din afirmațiile și actiunile, cel puțin contradictorii, ale celui mai influent pastor american din prezent, pe nume RICK WARREN (http://www.discerningtruth.org/attachment.php?s=bc4cce9e434a804de709b8613b072056&attachmentid=101&d=1402993058).

 Prin această examinare veți avea un mic, dar important, reper despre gândirea spirituală a dânsului, gândire ce sugerează o afinitate pentru doctrinele și practicile spirituale New Age.  Da, știu , pare foarte ciudat asta la un pastor evanghelic (baptist de sud), de un asemenea calibru. Dar haideți să privim atent câteva din aceste probleme și să luam aminte !

Popularitatea învățăturilor megapastorului Rick Warren, învățături spune chiar el, „conduse de scopuri”, a depășit demult granițele marii majorități a denominațiunilor creștine, de la bapstiști, penticostali până la catolici. Rick Warren are o audiență săptămânală de peste 20 000 de suflete doar la biserica sa Saddleback Church din California. El a fost invitat, în calitatea sa de pastor, să țină chiar și discursul de inaugurare al mandatului prezidențial al lui Barack Hussein Obama, presedintele SUA. Prin coferințele și programele sale de Creștere a Bisericii  și de Biserici Conduse de Scop , Rick Warren, a influențat până în prezent, din datele existente și din ceea ce susține dânsul, peste 500 000 de biserici din întreaga lume și a învățat aproximativ 600 000 de pastori despre modul cum să instaureze în bisericile lor modelul neoliberal patentat de el, intitulat Biserici Conduse de Scop. Da, peste 500 000 de biserici și 600 000 de pastori, asta spune multe despre enorma sa influență în mediul evanghelic mondial !

Așa cum este documentat de către pastorul evanghelic Noah W. Hutchings,  în cartea sa „PARTEA ÎNTUNECATĂ a Bisericii Conduse de Scop„, Rick Warren a afirmat public că cele cinci principii  fundamentale, de bază, ale credinței creștine (ineranța Scripturii, nașterea din fecioară, moartea ispășitoare a Lui Isus pe cruce, învierea trupească și divinitatea Lui Isus) sunt prea înguste/fundamentaliste, astfel că, creștinii „fundamentaliști”, care deci se țin hotărât de ele și afirmă că nu se poate face rabat de la aceste principii fundamentale, sunt cei mai mari inamici pe care-i avem. Nu numai atât, dar Rick Warren propune că este nevoie să-i aducem pe protestanți, catolici, musulmani, și pe toate religiile, împreună, pentru ca să oprim războaiele, să vindecăm pe bolnavi și să hrănim pe săraci.

Rick Warren a afirmat public că el urmarește să realizeze o a doua reformă în Creștinism, ce va fi de nivel mondial. El spune că prima Reformă, de acum 500 de ani, a fost despre „credințe’’, iar a doua reformă, la care el este o piesă importantă, va fi despre „fapte”. Adică nu despre CE CREDE biserica, ci despre CE FACE  biserica. Rick Warren e convins că această a doua reformă va aduce a treia MARE TREZIRE.

Dar Rick Warren vorbește mai mult în termenii unei “EVANGHELII” SOCIALE, care, crede el, va aduce această a doua reformă în Creștinism. El vorbește de  o „evanghelie” de fapte și acțiuni umane care să împlinească nevoile stringente ale oamenilor la nivel mondial. Aceasta crede Rick Warren că va înfrânge cei cinci mari „Giganți” cu care se luptă omenirea. Adică sărăcia, boala , ignoranța (analfabestimul), lipsa de speranță (goliciunea spirituala), lipsa de lideri slujitori .

Pentru asta Rick Warren a conceput un plan „genial” și „original” denumit Planul P.A.C.E (P.E.A.C.E Plan, în limba engleză). P.A.C.E (P.E.A.C.E) este un acronim, fiecare litera arată o acțiune precisă pe care Rick Warren dorește să o implementeze pentru ca în final să obținem PACE mondială și prosperitate. Pentru realizarea acestui plan, Rick Warren spune că este dispus să lucreze și să se asocieze în acțiuni cu absolut ORICINE care vrea să fie partener cu el în acest plan mondial politico-religios-financiar, fie el musulman, hindus, homosexual, etc.

Cu altă ocazie aș dori să discutăm și despre asemănarea, izbitor de relevantă,  între Planul P.A.C.E al lui Warren și  Planul P.A.C.E revelat anterior, prin comunicare spiritistă (ocultă), megaliderului New Age și scriitorului de mare suces de literatură new age, Neal Donald Walsch, cât și despre asemănarea izbitoare cu obiectivele  Organizației Națiunilor Unite (O.N.U/ U.N).  N. D. Walsch descrie acest plan  în bestsellerul său de spiritism, intitulat sugestiv: „Coversații cu Dumnezeu”.

N.D. Walsch  spunea în scrierile  lui celebre, că acest  Plan P.A.C.E, revelat lui de către ’’dumnezeu”,  va aduce religiile și sistemele de credință, extrem de variate ale lumii, împreună.

Același lider New Age,  N.D. Walsch,  afirma cu emfază că  „dumnezeu” i-a revelat lui că:  „ ERA UNUI SINGUR MÂNTUITOR S-A SFÂRȘIT !’’. Fără comentarii…

Oare nu e de mirare de ce acest celebru ocultist new age, N.D Walsch, are cuvinte de laudă față de activitatea spiritual ecumenică și politic globalistă a pastorului Rick Warren, sau de ce adepții curentului spiritual ocult New Age îl socotesc pe megapastorul Rick Warren un mare lider spiritual – guru –  New Age (http://vegheaza.com/2015/01/24/rick-warren-un-guru-new-age/ ).

Pentru că spațiul nu-mi permite aici, o să vă dau doar un mic indiciu vizavi de acest Plan P.A.C.E al lui Warren, care ne arată cum R. Warren este un exemplu relevant de afirmații contradictorii . „P” este prima litera din acronimul P.A.C.E . Warren a definit initial  „P”-ul ca fiind „ Plantare de biserici’’, ca mai apoi în functie de audiență să-l schimbe în „ Promovarea reconcilierii ”. Total diferit, total contradictoriu cu ce afirma anterior că reprezintă ’’P’’-ul ! Nu-i așa ??? Din „Plantare de biserici’  s-a transformat  în „Promovarea reconcilierii”. În prezent o prezintă mixat sub forma de  „ Plantare de biserici care promovează reconcilierea ”.  Sună cel puțin indirect  a  ECUMENISM , a New Age ??? Da sună ! Pentru ca asta este !

 Rick Warren a afirmat de multe ori și lucruri biblice, dar datorită faptului că a desfășurat multiple proiecte umanitare de amploare  în diferite regiuni ale globului, precum și datorită modului sau genial de exprimare și aurei de mare filantrop și lider creștin pe care și-a cladit-o cu mare atenție, își poate permite de multe ori, în situații alese cu grijă, să afirme lucruri și să intreprindă acțiuni în contradicție flagrantă cu Scriptura, deoarece  acestea zboară pe sub majoritatea radarelor noastre spirituale orbite de aura sa de mare „papă al evanghelicilor„. Dar întrebarea este, oare de ce face Rick Warren aceasta ??? Care e SCOPUL CARE-L CONDUCE ???

Rick Warren a afirmat,  în 6 iulie 2005,  într-o discuție despre Religie si Leadership cu David Gergen : Cunosc în mod personal oameni din alte religii care sunt urmaşi ai lui Cristos. Sursa aici: The New Missiology http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=11424

Întrebarea mea este, pot oare păgânii, adică credincioșii musulmani, budiști, hinduși,  etc. , să fie „urmași ai lui Cristos”  în lumina versetelor din 2 Cor 6 : 14-17 ??? NICI VORBA ! Căci  Scriptura spune că ce jertfesc neamurile (păgânii) jertfesc dracilor și nu Lui Dumnezeu (1Cor. 10 : 20 ).

INTREBAREA MEA ESTE, DE CARECRISTOS”  VORBEȘTE RICK WARREN AICI?

Rick Warren, deși este un pastor baptist, a colaborat cu „teologul” și scriitorul de literatură “creștin”- new age, Leonard Sweet, chiar i-a făcut reclamă carților sale, și chiar l-a invitat să conferențieze în biserica sa, deși dacă ar fi să-i aplicăm lui Leonard Sweet testul Scripturii pentru învățătorii falși/mincinoși, ar reieși evident că este un apostat. Cărțile „teologului” Leonard Sweet mustesc de doctrine New Age, el fiind un preferat al curentului neoliberal, denumit Biserica Emergentă ???

Ca să vedeți doar un singur exemplu din „teologia” lui Leonard Sweet vă redau ce a afirmat el în cartea sa “Quantum Spirituality : „ Întruparea Noii Lumini  înseamnă să  fii în conecție și informație cu celelalte credințe …Cineva poate fi un discipol loial al Lui Isus Cristos fără  să  nege licăririle sacrului în urmașii lui Yahveh, sau Kali, sau Krisna ” (Kali si Krisna sunt zeități din Hinduism). Sursa aici:  http://www.lighthousetrailsresearch.com/leonardsweet.htm ,                                                                                                   The New Missiology http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=11424

În lumina versetelor 9 la 11, din a doua epistolă a lui Ioan , Rick Warren , dacă ar ține cont de Scriptură, nu ar putea colabora  și sprijini un apostat pe față ca și Leonard Sweet.

INTREBAREA MEA ESTE, DE CARE CRISTOS”  VORBEȘTE AICI BUNUL PRIETEN AL LUI  RICK WARREN, LEONARD SWEET?

In anul 2011, în luna ianuarie, la biserica sa, Saddleback Church, pastorul Rick Warren a organizat o conferință pe teme de sănătate a minții, trupului și spiritului, denumită Planul Daniel. Pentru aceasta conferință i-a avut ca vorbitori principali pe trei doctori foarte populari în SUA, celebri autori de cărți, care sunt persoane publice cunoscute în SUA.

Acești trei doctori, invitați de R. Warren, sunt însă și foarte cunoscuți susținători și practicanți ai tehnicilor alternative, esoterice, de vindecare-energizare, specifice curentului ocult New Age .

Primul și cel mai celebru doctor, care a fost invitat de Rick Warren, este DR. OZ (Mehmet Oz) foarte cunoscut americanilor de la Oprah Winfrey Show.  Oprah Winfrey este o binecunoscută promotoare în SUA  a megacurentului ocult New Age. Mulțumită suportului lui Oprah, Dr. OZ are acum  propria emisiune TV și este o vedetă TV internațională. Domnul Dr. Oz  se prezintă ca fiind musulman Sufi care însă în același timp practică în viața de zi cu zi și susține în discursurile sale publice o forma de misticism budist japonez, denumit Reiki, care combină o serie de practici oculte strict prohibite de Scriptură. Soția sa Lisa este Maestră Reiki .

Dr. Oz este deasemenea practicant de T.M. T.M înseamnă meditație transcedentală, aceasta fiind atât o metodă de meditație ocultă hindusă cât și o mișcare spirituală mistică  fondată de gurul indian Maharishi Mahesh Yogi. Tot domnul DR. OZ  a practicat și Yoga (o alta tehnica mistică de meditație din Hinduism) timp de  peste 20 de ani. Dr. Oz este devotat învățăturilor mistice, oculte,  de tip New Age, ale misticului protestant Emanuel Swedenborg și ale misticului catolic, Pierre Teilhard de Chardin,  care e considerat unul din patriarhii mișcării oculte New Age.

Ca să nu mă mai lungesc prea mult, și ceilalți doi doctori sunt la fel de „multicolori”, din punct de vedere spiritual, prin ceea ce cred, practică și mai ales SUSȚIN în discursurile și cărțile lor.

PE SCURT : Dr. Daniel Amen, al doilea doctor invitatat de R. Warren la biserica sa, se auto-etichetează ca fiind creștin și în același timp în cartea sa „Schimbă-ți creierul, schimbă-ți corpul ” susține practicarea unei forme de meditații hinduse pentru „trezirea” energiei Kundalini. Aceasta formă de meditație ocultă se numește Kirtan Kriya. Doctorul Daniel Amen are și o fascinație ciudată, nebiblică,  față de practicarea „sexului tantric” (Tantra Yoga) pe care o recomandă cititorilor săi.

Al treilea doctor invitat a fost Dr. Mark Hyman, care afirmă că este evreu dar în același timp endorsează în mod repetat în cărțile și postările sale o serie de lideri de frunte ai mișcării New Age, precum și tehnicile lor oculte, de tip shamanic, de vindecare-vizualizare și contact cu lumea spiritelor morților, etc.

Mai multe detalii despre acest subiect aici: Pericolele Planului Daniel al lui Rick Warren (http://apologeticindex.info/wpn/brosuri-apologetice/)

Un mare și celebru scriitor catolic mistic, din perioada contemporană, a cărui cărți sunt recomandate de Rick Warren pe web site-ul său,  este profesorul și preotul catolic Henri Nouwen. El este socotit unul din cei mai celebri scriitori contemporani pe teme de spiritualitate (mistică).

Redutabilul apologet și scriitor evanghelic Roger Oakland ne prezintă în cartea sa “Faith Undone” (Credința distrusă) câteva din afirmațiile teologice aberante (specifice doctrinei universalismului) ale misticului catolic Henri Nouwen. Henri Nouwen afirma: „ Dumnezeul care locuiește în sanctuarul nostru interior este deasemenea Dumnezeul care locuiește în sanctuarul interior al FIECĂREI ființe umane, și tot el afirma că „TOATE căile duc spre Dumnezeu. Aceste idei sunt tipic New Age și provin din Hindusim; Dumnezeu e în TOȚI oamenii’’ și ’’TOATE căile duc spre Dumnezeu’’.

În această ecuație spirituală New Age, Isus Cristos-ul Bibliei nu mai are nici o valoare concretă, unică. El devine doar un avatar, la fel ca și ceilalti întemeietori de religii, sau la fel ca și personajele mitologice din panteonul zeităților păgâne ale istoriei religiilor planetei.

 

 

 Câteva adrese de pe net unde puteți găsi informații valoroase de apologetică, despre aceste subiecte:

http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/

http://www.lighthousetrailsresearch.com/

http://apprising.org/

http://www.thebereancall.org/